που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και μετρούσανε τις μέρες
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να 'ρθει η πασχαλιά!
Η κυρά Σαρακοστή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετράμε τις μέρες της Σαρακοστής ως το Πάσχα. Έρχεται την Καθαρά Δευτέρα και μένει 7 εβδομάδες. Έχει 7 ποδαράκια. Κάθε εβδομάδα κόβουμε ένα ποδαράκι και το τελευταίο το βάζουμε σε ένα ψωμάκι σαν βασιλόπιτα κι όποιος το τύχει είναι ο "τυχερός". Έτσι γινόταν πολύ παλιά το έθιμο της κυρά Σαρακοστής. Είτε τη φτιάχναν με χαρτί είτε με ζυμάρι. Επειδή εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε πιστοί στις παραδόσεις μας, ακολουθούμε το έθιμο με μια παραλλαγή όμως , γιατί δεν θέλουμε να κόβουμε τα ποδαράκια της. Σας τη δείχνουμε:
Βάζουμε στο κεφάλι της κυρά Σαρακοστής φυλλαράκια. Κάθε Παρασκευή βάζουμε ένα φυλλαράκι. Τα παιδιά βάφουν κι αυτά ένα στο φύλλο εργασίας που τους δίνουμε:
Συζητάμε με τα παιδιά για τη μεγαλύτερη από τις νηστείες, τη νηστεία της σαρακοστής του Πάσχα και για τα σαρακοστιανά εδέσματα. Επεξεργαζόμαστε το έργο τέχνης του Σπύρου Βασιλείου
"Σαρακοστιανό Τραπέζι" και μαθαίνουμε κάποιες από τις τροφές που τρώμε σε περιόδους νηστείας:
"Σαρακοστιανό Τραπέζι" και μαθαίνουμε κάποιες από τις τροφές που τρώμε σε περιόδους νηστείας:
Απ' την καθημερινή διατροφή των μικρών παιδιών δεν πρέπει να λείπουν τουλάχιστον τα γαλακτοκομικά, οπότε εξηγούμε στα παιδιά ότι νηστεύουν κυρίως όσοι από τους μεγάλους θέλουν και μπορούν. Παίζουμε με τις τροφές και δείχνουμε εικόνες με νηστίσιμα και μη νηστίσιμα φαγητά:
Τα παιδιά μπορεί να μην μπορούν να νηστέψουν από συγκεκριμένες τροφές, αλλά αποφασίζουν να προσπαθήσουν τις 40 μέρες ως το Πάσχα να "κλειδώσουν" τις κακές λέξεις και να είναι πιο ευγενικοί, να ακούν περισσότερο τη μαμά και τον μπαμπά, να μοιράζονται τα παιχνίδια με τους συμμαθητές τους και διάφορα άλλα:
Καλή Σαρακοστή σε όλους μας!!!