Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Καλή σχολική χρονιά!



ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Αγαπητοί γονείς,
η μεγάλη μέρα που το παιδί σας θα κάνει τα πρώτα του βηματάκια  στον κόσμο, χωρίς εσείς να βρισκόσαστε δίπλα του έφτασε. Το νηπιαγωγείο φέρνει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του κι αυτό προκαλεί φόβο για το άγνωστο και άγχος αποχωρισμού. Εσείς θα πρέπει να το προετοιμάσετε για να μπορέσει ανώδυνα να αντεπεξέλθει σ’ αυτή τη νέα κατάσταση.
Συχνά το πρώτο διάστημα στο νηπιαγωγείο συνοδεύεται από κλάματα, ατελείωτους αποχαιρετισμούς και ψυχική ταλαιπωρία για παιδιά και γονείς. Ο αποχωρισμός είναι ένα γεγονός που προκαλεί άγχος και ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα. Σε αυτό το στάδιο, οι γονείς, με τη στάση σας και τη συμπεριφορά σας, παίζετε ένα σημαντικό ρόλο, όσον αφορά στην ικανότητα του παιδιού να προσαρμοστεί γρήγορα και ομαλά στη νέα κατάσταση. 
Το άγχος του αποχωρισμού είναι μία φυσιολογική αντίδραση των παιδιών, αλλά… και των μεγάλων. Ορισμένες φορές ο αποχωρισμός μπορεί να είναι δυσκολότερος για τους  γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. 
Η συνεργασία με τις Νηπιαγωγούς και η συμμετοχή σε συναντήσεις και δράσεις του σχολείου είναι απαραίτητα για την ομαλή ένταξη των μικρών παιδιών. Ιδιαιτέρως από την πρώτη ενημερωτική συνάντηση στο Νηπιαγωγείο δεν θα πρέπει να λείπει κανένας γονιός. 

Ρωτήστε μας οτιδήποτε σας απασχολεί. Άλλωστε,αυτό που επιθυμούμε κι εμείς οι Νηπιαγωγοί είναι το ίδιο με αυτό που επιθυμείτε κι εσείς οι γονείς:
χαρούμενα, υγιή και ασφαλή νήπια, έτοιμα να ανακαλύψουν τον κόσμο! 

Κάποιες στρατηγικές που ίσως φανούν χρήσιμες να τις εφαρμόσετε ώστε να κάνετε πιο εύκολες τις στιγμές του αποχωρισμού και να βοηθήσετε το παιδί να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στο νέο του περιβάλλον, είναι οι ακόλουθες:  

1. Η συνέπεια είναι ένα σημαντικό θέμα στο νηπιαγωγείο. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να είναι συνεπείς ως προς την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του παιδιού, ώστε να μην διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Το Νηπιαγωγείο έχει συγκεκριμένες ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, γεγονός που δυσκολεύει στην αρχή της χρονιάς γονείς που είχαν συνηθίσει το ωράριο του παιδικού σταθμού.
2. Αποχαιρετήστε το παιδί με τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Έτσι θα καταλάβει ότι εμπιστεύεστε την ικανότητά του να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
3. Μην περιφέρεστε τριγύρω του. Το παιδί θα καταλάβει το άγχος σας και θα δυσκολευτεί να ηρεμήσει.
4. Καθιερώστε μια όμορφη και τρυφερή ρουτίνα αποχαιρετισμού.
5. Μην το εμποδίζετε να εκφράσει τα συναισθήματά του.
6Δώστε του ξεκάθαρα μηνύματα. Το παιδί θα πρέπει να ξέρει ότι θα πάει στο Νηπιαγωγείο, όσο κι αν κλαίει και χτυπά τα πόδια του στο πάτωμα.
7. Μην υποχωρείτε ποτέ όσο έντονες κι αν είναι οι αντιδράσεις του. Αν υποχωρήσετε μια φορά, θα μάθει ότι μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να πετυχαίνει αυτό που θέλει.
8. Μη δείξετε ποτέ ότι είστε αγχωμένοι για το σχολείο. Αν είστε θετικοί για το νέο του περιβάλλον θα το βοηθήσετε να αισθανθεί ασφάλεια. 
9.Μη συζητάτε με τη Νηπιαγωγό του τα προβλήματα και ό,τι άλλο προκύπτει στο σχολείο, μπροστά στο παιδί..
10. Να έχετε καλή επαφή και επικοινωνία με τις Νηπιαγωγούς του παιδιού. Είναι καλό να ξέρετε ότι έχετε ένα σύμμαχο που θα σας βοηθήσει στην προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.

Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά και καλή… προσαρμογή!

                      Οι Νηπιαγωγοί του 4ου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Λαγκαδά