Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Μιλάμε για την 25η Μαρτίου...

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα διπλής γιορτής. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στους Τούρκους, το 1821. Αρχίσαμε λοιπόν τις ετοιμασίες στο νηπιαγωγείο για τη γιορτούλα μας όπου τ'αγόρια μας θα αναπαραστήσουν τα γενναία κλεφτόπουλα και τα κορίτσια μας θα εκφραστούν ως γενναίες ελληνοπούλες. 
  • Στολίζουμε την τάξη μας και ετοιμάζουμε το σκηνικό μας:

  •  Μιλάμε για τους ήρωες, γνωστούς και άγνωστους, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Διαβάζουμε για τον Κανάρη και τον Κολοκοτρώνη από τα υπέροχα βιβλία του Μανδηλαρά αλλά και διάφορα σχετικά βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας:

  • Ακούμε και μαθαίνουμε τραγούδια για την 25η Μαρτίου.
  • Παρατηρούμε την εικονογράφηση στην ωραία πύλη της Μονής Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος, που εικονίζει το Ευαγγελισμό:
  • Διαβάζουμε και τραγουδάμε το "Θούριο" του Ρήγα Φεραίου και φτιάχνουμε μια σχετική εργασία:

  • Διαβάζουμε το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου "Τα ελληνάκια" και τα παιδιά κατασκευάζουν καδράκια από χάρτινα πιάτα με σχετικό από το βιβλίο θέμα:


Ας προσπαθούμε όλοι να γνωρίζουμε την Ιστορία μας και να μην την ξεχνάμε γιατί: "Λαός που ξεχνάει την Ιστορία του...είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει" και παύει να υπάρχει.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Μιλάμε για τη Σαρακοστή...

 Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή άλλως η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες» ή η Μεγάλη Νηστεία, είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Ο σκοπός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι να προετοιμάσει τους πιστούς, όχι μόνο για να τιμήσουν, αλλά και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού.(πηγή: Βικιπαίδεια).  Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο. Στην ουσία πρόκειται για ένα παιδικό ημερολόγιο, αφού η εν λόγω κυρία φτιαγμένη με ζυμάρι (συνήθως) έχει εφτά πόδια που αντιστοιχούν στις εφτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα λοιπόν έκοβαν ένα ποδαράκι "και τις μέρες τις μετρούσαν  με τα πόδια της τα επτά, κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να έρθει η Πασχαλιά", που λέει και το τραγούδι. Έτσι υπολόγιζαν πόσος καιρός απομένει μέχρι την Ανάσταση.

  • Έχουμε κι εμείς στην τάξη μας, τη δική μας Σαρακοστή. Κάθε Παρασκευή θα διπλώνουμε ένα ποδαράκι ξεκινώντας από το πρώτο ως να φτάσουμε στο έβδομο:
  • Τα παιδιά έφτιαξαν τη δική τους Σαρακοστή (την ιδέα δανειστήκαμε από το διαδίκτυο):
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!!