Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Μιλάμε για τις εποχες...

Ο νέος χρόνος ήρθε κι εμείς μιλάμε γι' αυτόν και τα παιδιά του. Η έννοια του "χρόνου" δυσκολεύει πάντα τα παιδιά του νηπιαγωγείου, αλλά κάνουμε μια προσπάθεια προσωποποιώντας τους μήνες και τις εποχές ώστε να γίνει πιο εύκολα κατανοητή αυτή η έννοια. Ο χρόνος είναι ο παππούς, που έχει 4 παιδιά (εποχές) και 12 εγγόνια (μήνες). Οι μήνες έχουν μέρες που διαδέχεται η μία την άλλη και ο χρόνος δεν σταματά ποτέ να κυλάει.

  • Καθημερινά τα νήπια βλέπουν και επεξεργάζονται τον πίνακα της τάξης μας, βρίσκοντας τι μέρα έχουμε, τι μήνα, σε ποια εποχή βρισκόμαστε και σε ποιο έτος. Έχουμε τοποθετημένο αρκετό εποπτικό υλικό με τα χαρακτηριστικά κάθε μήνα και εποχής. Έχουμε ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς ένα τρενάκι στο οποίο τοποθετούμε με τους μαθητές μας ένα βαγόνι κάθε φορά που έρχεται καινούριος μήνας. Η δε μέρα αλλάζει καθημερινά κλείνοντας ένα ανθρωπάκι και ανοίγοντας το επόμενο, για να βλέπουν τα νήπια την ημέρα που έχουμε κάθε φορά. Η διαδικασία αυτή αρέσει πολύ στα παιδιά και τώρα πια μπορούν να την κάνουν και χωρίς τη βοήθειά μας:



  • Μαθαίνουν τραγούδια για τις μέρες της εβδομάδας, τους μήνες και τις εποχές.
  • Λύνουν αινίγματα:
  • Τα παιδιά κάνουν σχετικά φύλλα εργασίας.
  • Διαβάζουν σχετικά βιβλία:

  • Παρατηρούν και μαθαίνουν τα χαρακτηριστικά κάθε εποχής και φτιάχνουν τον ατομικό τους κύκλο του χρόνου. Ζωγραφίζουν κάθε εποχή και γυρίζουν τον τροχό, που έχουμε στερεώσει με διπλόκαρφο στην ανάλογη θέση:




Η ενασχόλησή μας με το χρόνο θα συνεχιστεί, αφού κι ο ίδιος δεν σταματάει ποτέ!!!

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Καλή Χρονιά!!!

Σύμφωνα με την ορθόδοξη,χριστιανική παράδοση, το έθιμο της βασιλόπιτας ξεκίνησε από τον Μέγα Βασίλειο, στην Καισάρεια, όταν σε μια προσπάθεια να σωθεί η φτωχή αυτή πόλη όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απειλή, συγκέντρωσε από τους κατοίκους ό,τι τιμαλφή είχαν, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Τελικά η πόλη σώθηκε και ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, όμως μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, σκέφτηκε να ζυμώσει ψωμιά γλυκά, κάτι σαν την σημερινή βασιλόπιτα-τσουρέκι. Μέσα σε αυτά έβαλε κι από ένα από τα πολύτιμα αντικείμενα που είχε συγκεντρώσει και στη συνέχεια μοίρασε τους μικρούς αυτούς άρτους, που «έκρυβαν» μέσα τους κι από έναν μικρό «θησαυρό», στους κατοίκους της πόλης. Από τότε, σύμφωνα με την παράδοση, κάνουμε στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου πίτες με νομίσματα μέσα.(ΠΗΓΗ:cnn.gr). Έτσι λοιπόν κόψαμε κι εμείς, όπως συνηθίζουμε κάθε χρόνο και όπως ορίζει το έθιμο, τη βασιλόπιτά μας. Η τυχερή του σχολείου μας για το 2020 ήταν η Χριστίνα μας! Καλή και τυχερή χρονιά στην ίδια και σε όλους μας!!!