Τις μέρες που είχαμε παγωνιά, είπαμε να τις εκμεταλευτούμε και να μιλήσουμε για τη θερμοκρασία και πώς τη μετράμε, να μιλήσουμε για τον πάγο και πώς δημιουργείται και να κάνουμε ενδιαφέροντα πειράματα με τα παιδιά. Γεμίσαμε από την προηγούμενη μέρα 3 πλαστικά ποτηράκια με χρωματισμένο με τέμπερα νερό και τα τοποθετήσαμε στην κατάψυξη:
Την επόμενη μέρα τα παιδιά ανυπομονούσαν να δούνε αν πάγωσε το χρωματισμένο νερό. Και ιδού η αποκάλυψη! Το νερό, ακόμη και χρωματισμένο, παγώνει στην κατάψυξη, όπως τα παγάκια στο σπίτι μας, είπαν τα παιδιά. Δείξαμε στα νήπια πώς λιώνει ο πάγος και ρίξαμε αλάτι, όπως οι "αλατιέρες" του Δήμου, επεσήμαναν:
Όσο στέκεται το αλάτι πάνω στον πάγο, τόσο ο πάγος λιώνει και διαβρώνεται. Κάνει ρωγμές, αλλά δεν εξαφανίζεται!
Καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας:
Μιλάμε για τη θερμοκρασία και παρατηρούμε το θερμόμετρο χώρου του σχολείου μας. Κάποια παιδιά ξέρουν ότι υπάρχουν θερμοκρασίες και κάτω από το μηδέν. Φτιάχνουμε το δικό μας θερμόμετρο:
Τα παιδιά αγγίζουν και αισθάνονται το παγωμένο, το κρύο, το χλιαρό και το ζεστό νερό:
Κάνουμε ένα πείραμα, βάζοντας παγάκια σε ένα πλαστικό ποτηράκι, για να δούμε πού λιώνει πιο γρήγορα ο πάγος. Πάνω στο καλοριφέρ, μέσα στην τάξη μας ή έξω από το σχολείο; Τα παιδιά αρχικά υποθέτουν και μετά το πείραμα συμπεραίνουν πως ο πάγος λιώνει πιο γρήγορα με τη ζέστη: Μαθαίνουμε να τραγουδάμε το αγαπημένο μας τραγούδι του Χειμώνα: