Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια αφορμή για να μιλήσουμε για την αξία της Δημοκρατίας και για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα από εποπτικό υλικό, βίντεο, τραγούδια, βιβλία, δραματοποίηση, συζήτηση προσεγγίζουμε τα γεγονότα της εποχής εκείνης και τα παιδιά κατασκευάζουν μία κάρτα, γράφοντας μέσα το σύνθημα των φοιτητών για ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:
Η παιδική ηλικία έχει τον ιδιαίτερο τρόπο της να βλέπει, να σκέπτεται, να αισθάνεται, που της είναι δικός της. Τίποτε δεν είναι λιγότερο συνετό από το να θέλουμε να τον αντικαταστήσουμε με τους δικούς μας τρόπους. Ζ. Ζ. ΡΟΥΣΣΩ
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022
Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022
Με τα σήματα οδηγό...μαθαίνω να κυκλοφορώ
Τα παιδιά κυκλοφορούν στον δρόμο ως πεζοί, ως επιβάτες αλλά και ως οδηγοί (π.χ. με το ποδήλατο). Γι' αυτό πρέπει να τα βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται κάθε ευκαιρία που τους δίνεται και να εξοικειωθούν με τους Κανόνες Οδικής Ασφάλειας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωρίσουν τα παιδιά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα οχήματα και οι πεζοί, να κατανοήσουν τους κανόνες της οδικής συμπεριφοράς και να αναπτύξουν δεξιότητες ασφαλούς μετακίνησης, αντίληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων του δρόμου.
- Προσεγγίζουμε το θέμα μας διαθεματικά, μέσα από τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, τα Εικαστικά, τη Θεατρική Αγωγή.
- Συζητάμε με τα παιδιά και ανιχνεύουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για το θέμα της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναφέρουν τις εμπειρίες τους και τους δίνουμε τις πρώτες βασικές ιδέες. Μιλάμε επίσης και για τη συμπεριφορά μας στο δρόμο ως πεζοί και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε, πριν διασχίσουμε το δρόμο. Σταματώ στο πεζοδρόμιο και περιμένω. Κοιτάζω αριστερά. Κοιτάζω δεξιά. Ξανακοιτάζω αριστερά. Ξανακοιτάζω δεξιά. Όταν ο δρόμος είναι ελεύθερος, τότε περνώ προς το απέναντι πεζοδρόμιο. Επιλέγω να περάσω στο απέναντι πεζοδρόμιο από την διάβαση πεζών. Βαδίζω πάντα πάνω στο πεζοδρόμιο και άλλα.
- Με τη βοήθεια του βιβλίου "Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ." της Ελένης Πιτσιδοπούλου, μαθαίνουμε τα σήματα και συζητάμε για την χρησιμότητά τους. Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα σήματα που βλέπουμε μαθαίνοντας ποιο χρώμα σημαίνει απαγορεύεται και ποιο επιτρέπεται. Διαβάζουμε φυσικά και άλλα σχετικά βιβλία:
- Τα παιδιά παρατηρούν το εποπτικό υλικό που βάλαμε στην τάξη μας:
- Τα παιδιά συμπληρώνουν διάφορα φύλλα εργασίας.
- Με αφορμή εικόνες από τα βιβλία, αποφασίζουμε να φτιάξουμε τα δικά μας ατομικά βιβλιαράκια με συμβουλές για να κυκλοφορούμε στο δρόμο με ασφάλεια:
- Δημιουργούμε το δικό μας τραγούδι στο ρυθμό του "Χαρωπά":
- Τα παιδιά κατασκευάζουν το δικό τους φανάρι. Σχεδιάζουν κύκλους, τους χρωματίζουν ανάλογα και συναρμολογούν το σηματοδότη τους. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα κάνουμε τα Μαθηματικά μας, μαθαίνοντας χρώματα και σχήματα:
- Κάνουμε θεατρικό παιχνίδι. Τα παιδιά καθισμένα στα καρεκλάκια υποδύονται τον ξεκούραστο οδηγό, τον νυσταγμένο οδηγό, τον αφηρημένο οδηγό και ακολουθεί συζήτηση και προβληματισμός.
- Φτιάχνουμε το δικό μας, αυτοσχέδιο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, αφού πρώτα γνωρίσουμε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας:
- Κατασκευάζουμε με τα παιδιά καπέλα τροχονόμου και ρυθμίζουμε την κυκλοφορία:
- Παίζουμε διαδραστικά παιχνίδια και κοινοποιούμε τους συνδέσμους στους γονείς:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ
- Παρακολουθούμε και μαθαίνουμε:
Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας-παραμύθι