Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Μιλάμε για τη Διατροφή...

Διαβάζουμε το βιβλίο "Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα" της Σοφίας Μαντούβαλου και συζητάμε:

Κουβεντιάζουμε με τα παιδιά και διαπιστώνουμε ότι γνωρίζουν αρκετά για το τι τρώμε, πώς τρώμε και γιατί τρώμε. Το να τρως είναι ευχάριστο και καλό...το να τρως σωστά είναι καλύτερο! Ξεχωρίζουμε τις τροφές χρησιμοποιώντας εικόνες και πλαστικά τρόφιμα που έχουμε στο σχολείο μας. Δημιουργούμε 5 οικογένειες τροφίμων. Τα παιδιά κόβουν και κολλούν στα 5 "σπιτάκια" των τροφών:








Πρέπει να τρώμε, διαλέγοντας τροφές απ' όλα τα "σπιτάκια". Εκμεταλλευόμαστε την ώρα του πρωινού και του μεσημεριανού φαγητού και κάθε παιδί ψάχνει να βρει σε ποιο "σπιτάκι" ανήκει το φαγητό του. Τραγουδάμε ένα τραγούδι για την υγιεινή διατροφή σε μουσική του γνωστού"Λέμε ΝΑΙ" του Λουκιανού Κηλαηδόνη, αλλά με τους δικούς μας στίχους:"Στα φασολάκια λέμε ΝΑΙ, στα σπανάκια λέμε ΝΑΙ κ.τ.λ." όπως φαίνεται παρακάτω:

Αποφασίζουμε μαζί με τα παιδιά να φτιάξουμε ένα δικό μας βιβλίο για τη "σωστή" διατροφή με τίτλο: 
"Χτίζω σωστά εμένα". Φτιάχνουμε το εξώφυλλό του.
Το βιβλίο μας θα περιέχει σελίδες με διάφορες διατροφικές συμβουλές για να είμαστε υγιείς και δυνατοί. Ένα δείγμα της πρώτης μας σελίδας, όπου ζωγραφίζουμε ή κολλάμε εικόνες:
Ευτυχώς έχουμε στο νηπιαγωγείο μας κάποια βιβλία που θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε σωστά το θέμα μας. Σας δείχνουμε μερικά:





 Θέματα όπως η Υγιεινή Διατροφή, είναι τόσο πολύπλευρα που δεν μπορούν να εξαντληθούν μόνο στο διάβασμα ενός βιβλίου ή στην εκμάθηση ενός τραγουδιού ή στη δημιουργία  για παράδειγμα ενός κολάζ. Σκοπός μας είναι να συνδέσουμε τη σχολική γνώση με την καθημερινή ζωή μέσα από διάφορες δραστηριότητες κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία. Επειδή στο θέμα της Διατροφής οι μαθητές μας δείχνουν αρκετό ενδιαφέρον...θα συνεχίσουμε να το επεξεργαζόμαστε με διάφορες δραστηριότητες ως και το τέλος της σχολικής χρονιάς. Καλή μας Όρεξη!!!

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Μιλάμε για τους Τρεις Ιεράρχες...

Πολλούς μεγάλους ιεράρχες έχει η Εκκλησία μας. Ξεχωριστά όμως γιορτάζει τρεις: το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Καθένας έχει τη δική του γιορτή αλλά και τους τρεις μαζί τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου, γιατί έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα: ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες, αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους και στους δυστυχισμένους. Ήταν και οι τρεις σοφοί, αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Έγιναν μεγάλοι, πολύ μεγάλοι δάσκαλοι αλλά και σπουδαίοι ρήτορες. Για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους, ο λαός τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε. Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης. Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που ζούσαν; Το παράδειγμά τους είναι πάντα νέο και φωτεινό, για να μας δείχνει το δρόμο. Παραθέτουμε κάποια λόγια τους για να δούμε πόσο διαχρονικοί είναι.

"Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα καλά και τα ωφέλιμα" (Μέγας Βασίλειος)
"Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη."(Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
"Πώς το καταλαβαίνετε, να έχετε εσείς περισσεύματα και ο άλλος να πεινά;" (Γρηγόριος ο Θεολόγος)
Χρόνια πολλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές μας!

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Μιλάμε για τους αριθμούς...

Στα πλαίσια του μαθήματος των μαθηματικών στο Νηπιαγωγείο, ασχολούμαστε με την απαρίθμηση και τους πληθικούς αριθμούς. Τα μαθηματικά τα χρησιμοποιούμε για να ερμηνεύουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Τα παιδιά έχουν ερεθίσματα στο περιβάλλον τους απ’ την ώρα που γεννιούνται. Όλα τα παιδιά ξέρουν να απαριθμούν, δεν ξέρουν όμως να γράφουν τους αριθμούς.
Εμείς διαμορφώνουμε το πλαίσιο ώστε οι μαθητές μας να εμπλέκονται σε δραστηριότητες μαθηματικές αβίαστα και ευχάριστα με παιγνιώδη τρόπο και να αναδείξουν όσα έχουν μάθει εκτός σχολικού πλαισίου, για να μπορέσουν να συνδέσουν τη γνώση που προσφέρεται στο Νηπιαγωγείο με όσα ήδη γνωρίζουν.Παίζουμε λοιπόν και εργαζόμαστε ως εξής:
1. Βάζουμε τα αντικείμενα σε μια λογική σειρά και τα απαριθμούμε.
2. Προσθέτουμε δίπλα ακόμη ένα αντικείμενο και τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι κάτι αλλάζει ως προς την ποσότητα. Όταν π.χ. δίπλα στα 2 μολύβια βάλουμε κι άλλο 1, τότε γίνονται 3.
3. Δείχνουμε τον αριθμό που κάθε φορά μαθαίνουμε.
4. Τα παιδιά παίζουν παιχνίδια με τους αριθμούς π.χ.: Έχει ο καθένας έναν αριθμό και χορεύει με τη μουσική. Όταν αυτή σταματάει ψάχνει και βρίσκει το ζευγάρι του, που έχει τον ίδιο αριθμό με αυτόν. Το ζευγάρι μπαίνει μέσα σε ένα στεφάνι και χορεύουν μαζί.
5. Ζωγραφίζουν τόσα αντικείμενα όσα λέει ο αριθμός που μαθαίνουμε. Γράφουν τον αριθμό.
6. Παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με ζάρι.
Υπάρχουν φυσικά και άλλες, πολλές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν. Τα παιδιά, όπως όλοι μας, χρησιμοποιούν τα Μαθηματικά από την πιο απλή έννοια χώρου μέχρι την επίλυση δυσκολότερων προβλημάτων, σε κάθε δραστηριότητά τους και σε κάθε παιχνίδι τους.








Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Μιλάμε για το χρόνο...


Διαβάσαμε το βιβλίο "Καληνύχτα" των Κλαιρ Μαζυρέλ και Μαρί Ανρί και μιλάμε για τη Μέρα και τη Νύχτα. Τι κάνουμε τη μέρα; Τι κάνουμε τη νύχτα; "τη μέρα παίζουμε", "κάνουμε βόλτα", "πάμε να κόψουμε ένα μήλο από τη μηλιά". "Το βράδυ κοιμόμαστε", "φοράμε μπυτζάμες", "πάμε στο σπίτι μας". Ζωγραφίζουμε αυτά που είπαμε:


Φτιάξαμε τη νύχτα με χιόνι σε μαύρο κανσόν με άσπρη κηρομπογιά. Το ίδιο όμορφο γίνεται και με κιμωλία:


Κάνουμε μια εργασιούλα κόβοντας διάφορες εικόνες της Μέρας ή της Νύχτας και κολλώντας τες στην κατάλληλη θέση:

Γιατί περνάνε οι μέρες, οι μήνες, οι εποχές πάντα με τη σειρά; Μιλάμε για τη Γη που γυρίζει γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον Ήλιο. Αναπαριστούμε με το σώμα μας την κίνηση αυτή για να καταλάβουμε ότι όσες περιοχές φωτίζει ο ήλιος, έχουνε Μέρα και όσες δεν φωτίζει έχουνε Νύχτα. Μιλάμε για τον ήλιο που βγαίνει το πρωί και για το φεγγάρι της νύχτας. Μαθαίνουμε διάφορες λέξεις συνώνυμες: νύχτα=βράδυ, αντίθετες: νύχτα-μέρα, φως-σκοτάδι, ήλιος-φεγγάρι. Παίζουμε λεκτικά παιχνίδια και παιχνίδια μνήμης. Λέμε τις μέρες με τη σειρά, προσπαθούμε να πούμε τους μήνες που έχουν περάσει ( όχι και τους 12...!!!μην το παρακάνουμε και κάνουμε την ύλη της Β' δημοτικού!) Γνωρίζουμε το έργο τέχνης του Van Gogh, "Έναστρη Νύχτα":
Μαθαίνουμε και ζωγραφίζουμε ένα αίνιγμα για το ρολόι, που μετρά το χρόνο:
Ψάχνοντας στο αρχείο μας για ένα τραγούδι που να μιλά για τη μέρα και τη νύχτα, δε βρήκαμε και πολλά που να μας ενθουσιάσουν οι μελωδίες τους. Έτσι αποφασίσαμε να αυτοσχεδιάσουμε για μία ακόμη φορά. Με αφορμή το λόγο που γίνεται τελευταία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου τραγουδοποιού, Βασίλη Τσιτσάνη, μας ήρθε στο νου το: " ξημερώνει και βραδιάζει πάντα στον ίδιο το σκοπό...". Δανειστήκαμε λοιπόν τη μουσική και φτιάξαμε τους δικούς μας στίχους:
Μπορεί τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να μην κατανοούν ακριβώς την έννοια του χρόνου...πάντως το τραγούδι μας τους άρεσε και διασκεδάσαμε όλοι πάρα πολύ!!!

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Κόβουμε τη βασιλόπιτά μας...

Κόψαμε κι εμείς τη βασιλόπιτά μας ακολουθώντας το έθιμο αυτό, που ξεκινάει από πολύ παλιά στην Καισαρεία, όταν ο ίδιος ο Άγιος Βασίλειος ζύμωσε και μοίρασε πίτες στο φτωχό λαό. Σταυρώσαμε την πίτα μας και κόψαμε τα κομμάτια που έπρεπε. Τυχερό φέτος είναι το νηπιαγωγείο μας! Να πούμε την αλήθεια...μας άρεσε που το φλουρί έπεσε στο σχολείο μας, αφού έτσι όλοι που ζούμε μέσα  σ'αυτό θα είμαστε τυχεροί!!!


                  

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Μιλάμε για την παγωνιά...

Καλή χρονιά σε όλους μας!!! Τα παιδιά ήρθαν στο ζεστό μας νηπιαγωγείο μετά απ'την ανάπαυλα των διακοπών των Χριστουγέννων με χεράκια ξυλιασμένα και κόκκινες μυτούλες. "Έχει παγωνιά , κυρία, έξω ενώ μέσα στην τάξη μας έχει ζέστη", είπαν οι περισσότεροι μαθητές μας και μας έδωσαν την αφορμή να μιλήσουμε για την παγωνιά του Γενάρη. Είδαμε λοιπόν το θερμόμετρό μας, τα νούμερα που έχει πάνω και το κόκκινο υγρό που ανεβοκατεβαίνει. Κάναμε διάφορες μετρήσεις μέσα κι έξω απ'το σχολείο μας. Είδαμε κι άλλα θερμόμετρα ηλεκτρονικά και θερμόμετρα με υδράργυρο:



Φτιάξαμε το δικό μας θερμόμετρο και σημειώσαμε σε ποιους βαθμούς έχει παγωνιά, πολύ κρύο, λίγο κρύο, λίγη ζέστη κ.τ.λ. Παγωνιά πάντως έχουμε όταν το θερμόμετρο δείχνει κάτω από το μηδέν:

Ό, τι λέγαμε το σημειώναμε για να το θυμόμαστε:
 Κάναμε και πειράματα. Βάλαμε στο μπρίκι ένα παγάκι, το ζεστάναμε και είδαμε πως δεν εξαφανίζεται...απλώς λιώνει και γίνεται νερό, όχι πορτοκαλάδα:

Γεμίσαμε ένα λαστιχένιο γάντι με νερό και το αφήσαμε έξω στην αυλή μας για να δούμε τι θα γίνει. Το νερό στο γάντι δεν εξαφανίστηκε...απλώς έγινε πάγος:


Διαβάσαμε το βιβλίο "Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει"(Μάνος Κοντολέων):

Μάθαμε το τραγούδι της παγωνιάς και μέσα απ'τη μουσική γνωρίσαμε τα γραμματάκια που φωνάζουν, δηλαδή τα φωνήεντα:
Είπαμε λεξούλες απ'αυτά, ξεχωρίσαμε πράγματα που αρχίζουν από...:


Μιλήσαμε για τα πουλιά που μέσα στην παγωνιά δε βρίσκουν τροφή και αποδώσαμε εικαστικά το ποίημα του Σακελλαρίου "Το παγωμένο πουλάκι":


Επεξεργαστήκαμε το έργο τέχνης του Μωνέ "Κίσσα στο χιόνι":
Με οδηγό τη φαντασία μας και την επιθυμία μας για χιόνι ζωγραφίσαμε με πινέλα και τέμπερες ένα χειμωνιάτικο τοπίο και στολίσαμε πέρα ως πέρα έναν τοίχο μας:
Οι παγωμένες μέρες του Γενάρη ήταν η αφορμή για ν'ασχοληθούμε αυτή την εβδομάδα με την παγωνιά που υπάρχει φυσικά έξω από εμάς...αφού εμείς έχουμε πάντα ζέστη στην καρδιά μας: