Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Ο χρόνος συνεχίζει να κυλά...

Συνεχίζουμε την ενασχόλησή μας με το χρόνο, τις ώρες τους μήνες και τις εποχές, τη μέρα και τη νύχτα. Παράλληλα συνεχίζουμε να μαθαίνουμε τους αριθμούς παρατηρώντας το ρολόι της τάξης μας. Παρατηρούμε κι άλλα διάφορα ( ηλεκτρονικά, μηχανικά, ρολόγια χειρός και άλλα). Τα ρολόγια μας χρησιμεύουν για να μετράμε το χρόνο. Οι αριθμοί στο ρολόι μας δείχνουν την ώρα. Τα ρολόγια έχουν δείκτες( μικρό και μεγάλο). Ο μικρός δείκτης μας δείχνει την ώρα και ο μεγάλος τα λεπτά:

  • Μαθαίνουμε αίνιγμα για το ρολόι: Τρέχω πάντα βιαστικό τη ζωή για να μετρώ, το μεγάλο μου ποδάρι γρηγορότερα κουνώ. Τι είναι; 

  • Με CD κατασκευάζει ο καθένας το δικό του επιτραπέζιο ρολόι.Την ιδέα τη δανειστήκαμε από το διαδίκτυο. Τα παιδιά κόβουν τους αριθμούς και 2 δείκτες. Κολλάνε τους αριθμούς και βοηθάμε αρκετά στη συναρμολόγηση και να το αποτέλεσμα:

  • Διαβάζουμε και βλέπουμε σε DVD το μύθο της Περσεφόνης, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες εξηγούσαν την αλλαγή των εποχών. Αποδίδουμε εικαστικά το μύθο:
    • Φτιάχνουμε μία ομαδική τετράπτυχη εργασία για τις εποχές. Σε τέσσερα κάνσον τα παιδιά ζωγραφίζουν ένα δέντρο:
    • Στη συνέχεια χωρίζονται σε 4 ομάδες που κάθε μία κάνοντας τυπώματα με φελό αποδίδουν εικαστικά τις 4 εποχές του χρόνου:



















  • Δίνουμε στα παιδιά  διάφορα φύλλα εργασίας που αφορούν έννοιες χρόνου με σκοπό την ανάπτυξη της λογικομαθηματικής σκέψης των νηπίων:
Ας ευχηθούμε ο χρόνος να κυλά πάντα ευχάριστα για όλους μας! Με όμορφες και δημιουργικές μέρες και ήρεμες, με ωραία όνειρα νύχτες!!!

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Χρόνος είναι και κυλά...

Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας δεν κατανοούν πλήρως την έννοια του χρόνου. Αυτό φαίνεται από την περιγραφή γεγονότων καθώς πολύ συχνά λένε:"Αύριο κυρία πήγαμε στο πάρκο..." εννοώντας χθες ή προχθές. Παρ' όλα αυτά καταλαβαίνουν ότι δεν είναι πάντα Δευτέρα ή δεν έχουμε πάντα τον ίδιο μήνα. Το ημερολόγιο της τάξης μας, που δουλεύεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς καθημερινά απ' τα ίδια τα παιδιά, αλλάζοντας τη μέρα, την ημερομηνία, το μήνα και την εποχή βοηθά σ' αυτήν την κατανόηση:

  • Αποφασίσαμε να διαβάσουμε και να επεξεργαστούμε το λαϊκό μύθο: "Η κυρά Καλή και οι δώδεκα μήνες":
  • Αποδίδουμε εικαστικά το μύθο ζωγραφίζοντας τους μήνες με τα χαρακτηριστικά τους:

Τα παιδιά  για ν΄ αποδώσουν τα χαρακτηριστικά αυτά, συμβουλεύονται και το τρενάκι του χρόνου που έχουμε στον πίνακα της τάξης μας, όπου προσθέτουμε κάθε φορά το μήνα που έρχεται σαν βαγόνι που κουβαλά ανάλογες εικόνες και αφορούν τον κάθε μήνα:

  • Συναρμολογούμε ένα παιδαγωγικό παιχνίδι-παζλ με τους μήνες του χρόνου:

  • Δίνουμε νούμερα στους μήνες ξεκινώντας απ' τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα του χρόνου και τους τοποθετούμε με τη σειρά για να μπούμε σιγά-σιγά και στην έννοια των αριθμών. Γράφουμε το νούμερο του Γενάρη, που είναι το 1:


  • Ακούμε από το CD "Εδώ Λιλιπούπολη" τους "12 μήνες αθλητές" και τις "Τέσσερις Εποχές" του Βιβάλντι και τα παιδιά δραματοποιούν την κάθε εποχή με ανάλογες κινήσεις.
  • Λύνουμε απορίες με τη βοήθεια του βιβλίου "Ο Ήλιος Ανατέλλει" από τη σειρά "Θέλω να ξέρω γιατί":
  • Συζητάμε για το χρόνο και τις εποχές που είναι τέσσερις και τα παιδιά ζωγραφίζουν ένα σχετικό αίνιγμα:

  • Κάνουμε μια κατασκευή όπου τα παιδιά κόβουν 2 ομόκεντρους κύκλους και στον ένα ζωγραφίζουν τις 4 εποχές του χρόνου:

Κατόπιν πλαστικοποιούμε τους κύκλους, ενώνουμε τα κέντρα τους με διπλόκαρφο και φτιάχνουμε ατομικά ημερολόγια εποχών:

  • Εκφράστηκε από κάποια νήπια η επιθυμία να σταματήσουν για λίγο το χρόνο!!! Εξηγούμε λοιπόν ότι οι μέρες περνάνε αναγκαστικά καθώς η Γη γυρίζει κι έτσι ξημερώνει και νυχτώνει και η μέρα εναλλάσσεται τη νύχτα. Γι' αυτό δυστυχώς δεν γίνεται να σταματήσουμε το χρόνο να κυλά...Και λέμε δυστυχώς γιατί πρέπει να παραδεχτούμε πως κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι έχουμε ευχηθεί οι καλές στιγμές να κρατούσαν για πάντα!!!

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Καλή Χρονιά...

Σήμερα κόψαμε τη βασιλόπιτά μας, ακολουθώντας το έθιμο, που ξεκινάει από πολύ παλιά στην Καισαρεία, όταν ο ίδιος ο Άγιος Βασίλειος ζύμωσε και μοίρασε πίτες στο φτωχό λαό. Σταυρώσαμε την πίτα μας και κόψαμε τα κομμάτια που έπρεπε. Τυχερός φέτος είναι ο Θανάσης μας, στον οποίο χαρίσαμε ένα δωράκι έκπληξη και ευχόμαστε σε όλους Καλή Χρονιά με Υγεία!!! Η Αγάπη και το Χαμόγελο είναι στο χέρι μας να τα κρατήσουμε για πάντα, χωρίς κανείς να μπορεί να μας τα στερήσει...