Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μιλάμε για τις φυλές...

Με αφορμή το έργο του Πικάσο "Τα 4 μέρη του κόσμου", που κοσμεί τη γωνιά των έργων τέχνης στην τάξη μας, μιλάμε για τις φυλές. Επεξεργαζόμαστε το έργο τέχνης και μαθαίνουμε πως οι φυλές της γης είναι τέσσερις:



  • Διαβάζουμε για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σ' όλη τη γη και βλέπουμε ένα υπέροχο φωτογραφικό υλικό στο βιβλίο "Μια ζωή σαν τη δική μου" της UNICEF. Tο βιβλίο αυτό μας προσφέρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες όλων των ανθρώπων:
  • Αποφασίζουμε ν' ασχοληθούμε περισσότερο με την κόκκινη φυλή, στην οποία ανήκουν οι Ινδιάνοι.
  • Κάνουμε διάφορα φύλλα εργασίας που αφορούν τους Ινδιάνους σε παλαιότερες εποχές ( με φτερά στο κεφάλι, σκηνές που ζούσαν κ.τ.λ.):



  • Δραματοποιούμε το τραγούδι "10 Ινδιάνοι μικροί".
  • Οι ινδιάνοι έχουν ονόματα από ζώα, λουλούδια κ.τ.λ. Αν εμείς ήμασταν Ινδιάνοι, τι όνομα θα είχαμε; Τα παιδιά διαλέγουν όποιο όνομα τους αρέσει ή τους ταιριάζει όπως "Το Άγριο Λιοντάρι", "Η Ωραία Τριανταφυλλένια", "Η Κόκκινη Καρδιά" και άλλα. Τα παιδιά γράφουν σε μία χάρτινη λωρίδα το ινδιάνικο όνομά τους:



  • Κάθε παιδί κόβει από τρία φτερά, τα οποία συρράπτουμε στη λωρίδα και μεταμφιέζονται σε μικρούς Ινδιάνους. Κάπως έτσι:


  • Βάφουν και κατασκευάζουν απαραίτητα, για τη μεταμφίεσή τους, αξεσουάρ. Τ' αγόρια κατασκευάζουν μικρά ινδιάνικα τσεκούρια:

  • Τα κορίτσια βάφουν ζυμαρικά με νερό και γκοφρέ χαρτί και δημιουργούν τα κολιέ τους:





Να δώσουμε και μία συμβουλή. Τα μεγάλα ζυμαρικά (τύπου πένες) όταν βάφονται με το γκοφρέ δεν αντέχουν πολύ και μερικές φορές σπάνε. Τα κοφτά μακαρόνια είναι πιο ανθεκτικά. Έτσι μπορούμε να βάψουμε τα μεγαλύτερα μακαρόνια με σπρέϋ ή να χρησιμοποιήσουμε ζυμαρικά τρικολόρε.
Αφού τελειώσουμε, φοράμε τα φτερά στο κεφάλι, παίρνουμε τα αξεσουάρ μας, βαφόμαστε με τις ειδικές μπογιές μας και είμαστε έτοιμοι για την πρώτη μεταμφίεσή μας την ημέρα της Τσικνοπέμπτης!!! Θα συνεχίσουμε φυσικά να κόβουμε, να βάφουμε και να δημιουργούμε ό, τι μας αρέσει σε μάσκες, καπέλα και χαρταετούς περιμένοντας την πιο αγαπημένη γιορτή για τα παιδιά, τις Αποκριές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου