Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Χριστός γεννάται...

Αν και οι στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων της πόλης μας "μας έβαλαν" από νωρίς στο κλίμα των Εορτών που έρχονται, εμείς ξεκινάμε εντατικά από σήμερα που μπήκε ο Δεκέμβριος και:
  • στολίζουμε το δέντρο του σχολείου μας και την τάξη μας:







Όσο στολίζουμε, ακούμε διάφορα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
  • Διαλέγουμε από τη βιβλιοθήκη μας όσα βιβλία έχουν περιεχόμενο σχετικό με τις Άγιες Μέρες που περιμένουμε και αρχίζουμε το διάβασμα:


  • Εξηγούμε στα παιδιά τη μεγάλη σημασία των Χριστουγέννων, τα οποία δεν είναι μόνο στολισμοί και δώρα, αλλά μια ευκαιρία για εκδήλωση αγάπης στους γύρω μας και ειδικά σε ανθρώπους που υποφέρουν. Γι' αυτό φέτος στο γράμμα του Άη Βασίλη που γράφουν τα παιδιά, παρακαλάνε τον Άγιο να φέρει υγεία και δωράκια και στα παιδιά που έχουν περισσότερη ανάγκη:

  • Φτιάχνουμε την πρόσκληση για τη γιορτή μας, η οποία μας καλεί να ζήσουμε όλοι ξανά την Άγια εκείνη βραδιά που γεννήθηκε ο Χριστός μας:





  • Τα παιδιά γράφουν ευχές σε κάρτα-δεντράκι. Διπλώνουμε στη μέση ένα πράσινο χαρτονάκι Α4 και σημειώνουμε τη διαγώνιο. Τα παιδιά κόβουν και η κάρτα μας είναι σχεδόν έτοιμη. Από μέσα συρράπτουμε λευκό χαρτί Α4 για να γράψουμε ευχές και έξω στην καρτούλα στολίζουμε με χρυσόσκονη, αυτοκόλλητα και ό, τι άλλο θελήσει η φαντασία μας να χρησιμοποιήσει:




  • Φτιάχνουμε ημερολόγια με καφέ πηλό, τον οποίο τα παιδιά ανοίγουν με πλάστη και λυγίζουν λίγο τις άκρες για να μοιάζει με πάπυρο. Πριν στεγνώσει ο πηλός, ανοίγουμε μια τρύπα στο πάνω μέρος, ώστε να μπορεί να κρεμαστεί. Αφού στεγνώσει, κολλάμε με πιστολάκι σιλικόνης ξυλάκια κανέλας, αποξηραμένα λουλούδια, ξηρούς καρπούς, πασπαλίζουμε με χρυσόσκονη και το ημερολόγιό μας είναι έτοιμο:



  • Με άσπρο πηλό τα παιδιά φτιάχνουν στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Βάφουν με χρυσή τέμπερα και διακοσμούν με αγγελάκια και αγιοβασίληδες:
  • Όμως δεν είμαστε μόνο εμείς δημιουργικοί, αλλά και η κυρία Κωνσταντίνα, η μαμά του μαθητή μας Μάριου, οι οποίοι δημιούργησαν υπέροχα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης απ'τη γιορτή μας ως την Πρωτοχρονιά , με γλυκές εκπλήξεις!!! Ευχαριστούμε πολύ!



  • Ο Άη Βασίλης δεν ξεχνά τους μαθητές μας και τους χαρίζει CD μουσικής με όμορφα χριστουγεννιάτικα τραγούδια:
Ο μακαριστός Γέροντας π. Παΐσιος, ο Αγιορείτης, συνιστούσε: «να πανηγυρίζουμε πνευματικά τις μεγάλες γιορτές. Να 'χουμε το νου μας στις άγιες ημέρες κι όχι στις δουλειές. Να μελετάμε τα γεγονότα της κάθε γιορτής, ο νους μας να ζει τα θεία νοήματα»…
Κι είναι τόσο απλό και εύκολο να δώσουμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, στις καρδιές των παιδιών μας…και στις δικές μας! Κι εδώ θέλουμε  να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους γονείς των "δικών" μας παιδιών, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας για ενίσχυση σε τρόφιμα του οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και χάρισαν ενόψει των Άγιων Ημερών που έρχονται, την Αγάπη, την Αισιοδοξία, την Ελπίδα σ' εκείνα τα παιδιά που τόσο έχουν ανάγκη... 
Καλές κι Ευλογημένες γιορτές σε όλους!!!

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Μιλάμε για το Πολυτεχνείο...

Φέτος στα παιδιά άρεσε πολύ η ιδέα να φτιάξουν από χαρτόνι ήρωες της "Ντενεκεδούπολης", την οποία διαβάζουμε:



  • Μαθαίνουμε για το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που αντηχούσε από τους φοιτητές στους δρόμους γύρω απ' το Πολυτεχνείο, το Νοέμβριο του 1973 και φτιάχνουμε τα δικά μας πανώ:


  • Τραγουδάμε με τη βοήθεια ενός εικονόλεξου, το τραγούδι :"Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο":
Τα γεγονότα τότε στο Πολυτεχνείο είναι μία αφορμή για να μιλήσουμε για ιδέες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και  να καταλάβουν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου τη σημασία του έχω δικαίωμα να λέω τη γνώμη μου, του πρέπει να συνεργάζομαι και του ότι είμαι ελεύθερος να κάνω αυτό που θέλω αρκεί να μην εμποδίζω και καταπατώ την ελευθερία των άλλων.

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Τι τρώω; Γιατί να το τρώω; Πώς να το τρώω;

Αφού ασχοληθήκαμε με τα φρούτα του Φθινοπώρου και μάθαμε πολλά γι' αυτά, παρατηρήσαμε ότι τα περισσότερα παιδιά τα εντάξανε στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Αποφασίσαμε λοιπόν να διευρύνουμε τις γνώσεις μας σε ό, τι άλλο αφορά τη σωστή διατροφή. Έτσι:
  • Διαβάζουμε σχετικά με τη διατροφή βιβλία:
  • Κάνουμε ομαδοποιήσεις με βάση την κατηγορία (π.χ. φρούτα-λαχανικά) ή με βάση το χρώμα (κόκκινο-κίτρινο-πράσινο-καφέ):





  • Δίνουμε διάφορα φύλλα εργασίας για τη γλώσσα (αινίγματα, παροιμίες κ.τ.λ.) και τα μαθηματικά (ταξινομήσεις, αντιστοιχήσεις, μετρήσεις κ.τ.λ.). Υπάρχουν πολλά στο διαδίκτυο:

  • Κάθε παιδί κόβει από περιοδικά τις ανάλογες τροφές και τις κολλάει στο κατάλληλο φύλλο, για να δημιουργήσει το δικό του ατομικό βιβλιαράκι με τίτλο "ΞΕΡΩ ΤΙ ΤΡΩΩ;":




  • Διαβάζουμε και δραματοποιούμε το παραμύθι: "Η χρυσή συνταγή του παππούλη Ροδαλού", που υπάρχει στο βιβλίο "Υγεία και Διατροφή στην προσχολική ηλικία", το οποίο εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (ΑΘΗΝΑ, 1997).
  • Κάνουμε σκυταλοδρομίες με πατάτες:
  • Τραγουδάμε το τραγούδι του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, με τη μουσική του αείμνηστου Λουκιανού Κηλαηδόνη:

  • Καλούμε στο σχολείο μας την κυρία Ηλιάνα, διαιτολόγο-διατροφολόγο, για να μας εξηγήσει τι να τρώμε και γιατί. Μας εξήγησε και μας έμαθε πολλά μέσα από διάφορα παιχνίδια, τα οποία ενθουσίασαν τα παιδιά! Την ευχαριστούμε πολύ-πολύ!!!




  • Το κάθε παιδί φτιάχνει το δικό του σουπλά. Σε ένα χαρτόνι κανσόν από μπλοκ, τα παιδιά κόβουν, χρωματίζουν και κολλούν ένα προσχέδιο με πιάτο, κουτάλι, πιρούνι και μαχαίρι. (την ιδέα τη δανειστήκαμε από το διαδίκτυο). Μέσα στο πιάτο χρωματίζουν και κολλούν διάφορες υγιεινές τροφές. Πλαστικοποιούμε την εργασία και έτοιμο το σουπλά μας για να μας θυμίζει τι είναι πιο σωστό να επιλέγουμε για να φάμε:




  • Φτιάχνουμε με την τεχνική του κολάζ την κυρία Υγιεινούλα και τη κυρία Ανθυγιεινούλα:
  • Και για το τέλος αποφασίζουμε να γλυκαθούμε υγιεινά φτιάχνοντας στο νηπιαγωγείο μας ζελέ με φρούτα και καταγράφουμε τα υλικά της συνταγής:



Καλή μας όρεξη!!!