Τέτοιες μέρες, που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, συνηθίζουμε να στολίζουμε δεντράκι, αλλά και όλο το σχολείο μας μαζί με τα παιδιά. Λόγω όμως των ιδιαίτερων συνθηκών, αφού δεν μπορούμε να είμαστε στο Νηπιαγωγείο μας, αποφασίσαμε να στολίσουν οι μαθητές μας ψηφιακά το χριστουγεννιάτικο δέντρο της τάξης μας!!!
Η παιδική ηλικία έχει τον ιδιαίτερο τρόπο της να βλέπει, να σκέπτεται, να αισθάνεται, που της είναι δικός της. Τίποτε δεν είναι λιγότερο συνετό από το να θέλουμε να τον αντικαταστήσουμε με τους δικούς μας τρόπους. Ζ. Ζ. ΡΟΥΣΣΩ
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020
Μαθαίνουμε με...τηλεκπαίδευση
Ανάλογα με το θέμα που κάθε φορά επεξεργαζόμαστε, ετοιμάζουμε διαδραστικά, online παιχνίδια, τα οποία ενθουσιάζουν τους μαθητές μας και συμμετέχουν αβίαστα χωρίς να κουράζονται. Μαθαίνουμε, λοιπόν, με τηλεκπαίδευση...
Απαραίτητη είναι καθημερινά η γυμναστική με απλές ή πιο δύσκολες ασκήσεις, που βοηθούν τα παιδιά να ξεμουδιάσουν. Δανειστήκαμε κάποιες από το διαδίκτυο, αλλά φτιάξαμε και δικές μας. Πατώντας επάνω στο σύνδεσμο, μπορείτε να τις μοιραστείτε:
https://wordwall.net/resource/7512149
https://wordwall.net/resource/7512790
https://wordwall.net/resource/7375398
Διαβάζουμε διάφορα βιβλία σε μορφή power point. Η φαντασία και η δημιουργικότητα όλων μας καλά κρατεί και έτσι η κάθε μέρα γίνεται πιο ενδιαφέρουσα από την άλλη!
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020
Μιλάμε για τη διατροφή...
Αυτή την εποχή, που ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός και οι ιώσεις μας απειλούν, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τη σωστή διατροφή και τις βιταμίνες που είναι απαραίτητες για να χτίσουμε έναν γερό οργανισμό, πιο ανθεκτικό! Μαθαίνουμε τι να τρώμε, πώς να το τρώμε και γιατί να το τρώμε. Διαβάζουμε πολλά βιβλία με τα παιδιά και συζητάμε για τις συνήθειές μας στο φαγητό και πώς θα μπορέσουμε να αλλάξουμε κάποιες από αυτές, όταν δεν βοηθούν στην καλή μας υγεία:
Προσεγγίζουμε το θέμα της Διατροφής μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες όπως:
- Αινίγματα, παροιμίες και γλωσσοδέτες για να εμπλουτίσουν τα παιδιά το γραπτό και τον προφορικό τους λόγο:
- Μαθηματικές δραστηριότητες( αντιστοιχίσεις, μετρήσεις κ.τ.λ.)
- Ομαδικά παιχνίδια (π.χ. σκυταλοδρομίες με φρούτα).
- Ξεχωρίζουμε τα φρούτα από τα λαχανικά:
- Κάνουμε διάφορες κατασκευές:
- Τραγουδάμε το τραγούδι του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, με τη μουσική του αείμνηστου Λουκιανού Κηλαηδόνη, όπου το ΝΑΙ αναφέρεται σε υγιεινά φαγητά και το ΟΧΙ σε λιγότερο υγιεινά:
- Κάθε παιδί φτιάχνει το δικό του ατομικό βιβλιαράκι με τίτλο "ΧΤΙΖΩ ΣΩΣΤΑ ΕΜΕΝΑ", για να θυμάται ποιες τροφές να επιλέγει και ποιες να τρώει σπάνια. Κόβουν, λοιπόν, από περιοδικά τις ανάλογες τροφές και τις κολλάνε στην κατάλληλη σελίδα:
- Αποφασίζουμε με τα παιδιά να φτιάξουμε ένα υγιεινό πρωινό στο σχολείο μας με ψωμάκι, λαδάκι, ρίγανη και λίγο αλατάκι.
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020
28η Οκτωβρίου 1940...
Οι μέρες για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 πλησιάζουν κι εμείς μιλάμε για τα γεγονότα που έγιναν τότε και διαβάζουμε για το Έπος του 40:
Μιλάμε για την Ειρήνη. Διαβάζουμε το βιβλίο "Ειρήνη είναι..." (εκδόσεις Σαββάλας). Αμέτρητες είναι οι απαντήσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε μονοιασμένοι:
- Τα παιδιά ζωγραφίζουν την Ειρήνη και τον Πόλεμο:
- Ζητάμε από τα παιδιά να σκεφτούν και να πούνε τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Έλληνες με τους Ιταλούς αν δεν είχαν πόλεμο. Και να οι απαντήσεις των νηπίων μας:
- Τα παιδιά δραματοποιούν την ιστορία του πολέμου. Τα αγόρια υποδύονται τους Έλληνες φαντάρους και τα κορίτσια μας τις ηρωικές γυναίκες της Πίνδου και τις νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού:
- Μιλάμε για τη Σοφία Βέμπω, την "τραγουδίστρια της νίκης", που έδινε δύναμη στους έλληνες στρατιώτες τραγουδώντας τους.
- Τα παιδιά χρωματίζουν, κόβουν, κολλούν και ολοκληρώνουν κατασκευή για το ΟΧΙ:
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020
Μαθαίνουμε με τη βροχή...
Άρχισαν οι πρώτες βροχούλες του Φθινοπώρου και τι καλύτερο από το να εκμεταλευτούμε την ευκαιρία και να μάθουμε από τη βροχή. Να μάθουμε πόσο χρήσιμη είναι για τη Γη μας και για όλους μας! Να μάθουμε και πόσο καταστροφική μπορεί να γίνει, όταν ξεσπούν δυνατές καταιγίδες! Να μάθουμε στα παιδιά πως δεν πρέπει να παρεμβαίνει ο άνθρωπος στη φύση, αλλά να τη σέβεται!
- Διαβάζουμε ένα απόσπασμα ενός ποιήματος του Ιωσήφ Κυπριανού με τίτλο "Ψιχαλίζει":
Πρόκειται για ένα υπέροχο ποίημα που η τελευταία στροφή του μας δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας πάνω στο θέμα των άστεγων παιδιών, που όταν ψιχαλίζει είναι μόνα και απροστάτευτα έξω στο κρύο, όπως τα σπουργιτάκια. Λέμε τις απόψεις μας και συμφωνούμε με τον ποιητή που παρακαλάει το Θεό να είναι κοντά σ' αυτά τα παιδιά και στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
- Κάνουμε πειράματα για την εξάτμιση και την υγροποίηση για να έρθουν τα παιδιά σε μία πρώτη επαφή με τον κύκλο του νερού. Ζεσταίνουμε νερό σε έναν βραστήρα. Όταν βράσει το νερό, βλέπουμε να σχηματίζεται ένα σύννεφο υδρατμών:
- Ρωτάμε τα παιδιά αν μπορούμε να φτιάξουμε τεχνητή βροχή. Τα παιδιά υποθέτουν και στη συνέχεια πειραματίζονται. Βάζουμε το βραστό νερό μέσα σε ένα δοχείο και παροτρύνουμε τα παιδιά να περάσουν από πάνω το χέρι τους για να νιώσουν τους υδρατμούς:
- Στη συνέχεια κλείνουμε το δοχείο με καπάκι και τα παιδιά παρατηρούν ότι στο καπάκι σχηματίζονται υδρατμοί που μετά πέφτουν σαν σταγόνες: