Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά...χρόνια πολλά!

 H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών. Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας. H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της». (ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr)

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. 

  • Διαβάζουμε από το ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων για το νηπιαγωγείο, το κείμενο της Αγγελικής Βαρελά "Πώς γράφεται η Μητέρα". Πήραμε το Μ από το μέλι, το Η από τον ήλιο, το Τ από το τραγούδι, το Ε από το ευχαριστώ, το Ρ από το ρόδο, το Α από την αγάπη:

  • Μιλάμε για τη μαμά, διαβάζουμε σχετικά βιβλία και ποιήματα, τραγουδάμε για τη μαμά. 
  • Στην ώρα των Αγγλικών, τα παιδιά κατασκευάζουν μια υπέροχη ανθοδέσμη από χαρτί:


  • Τα παιδιά αποτυπώνουν εικαστικά τη μαμά τους. Η μαμά μου μοιάζει με...







  • Αποφασίζουμε να κατασκευάσουμε μια πεταλούδα με χαρτόνι κανσόν, όπου θα τοποθετήσουμε τη ζωγραφιά των παιδιών:







  • Δεν μας φτάνει όμως αυτό κι αποφασίζουμε με τα παιδιά να διαλέξουμε από το διαδίκτυο τραγούδια που αναφέρονται στη μητέρα. Της γράφουμε σε CD τις επιλογές μας:

" Δεν είσαι, μανούλα, λουλούδι, μήτε αστέρι, μήτε τραγούδι...
είσαι όμως για μένα η μία, και αγάπη και φως κι ευτυχία..."
Χαρίζουμε στη μανούλα μας τις δημιουργίες μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη!!!

Χρόνια Πολλά μαμά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου