Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Αν και παιδί μικρό, έχω δικαίωμα κι εγώ!

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζονται ως τα δικαιώματα που έχει κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας. Μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε τις ανθρώπινες ιδιότητές μας και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών (1989), που η Ελλάδα υπέγραψε το 1992 έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος για την προώθηση της άποψης των παιδιών, των ατομικών δικαιωμάτων τους και των συμφερόντων τους ως πρωταρχικής σημασίας ζητήματα (Sandbæk, 2017). 

Τα παιδιά έχουν αισθήματα, απόψεις, εμπειρίες, ανάγκες και δικαιώματα. Θέσαμε λοιπόν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους και να κατανοήσουν τη σημασία τους. Επίσης, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για κοινοποίηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, όσο βέβαια μπορεί να γίνει εφικτό από παιδιά προσχολικής ηλικίας.

  • Επιλέγουμε εποπτικό υλικό από το διαδίκτυο και το ανανεώνουμε τακτικά:
  • Διαβάζουμε σχετικά βιβλία:
  • Συζητάμε με τα παιδιά.
  • Μαθαίνουμε το τραγούδι "Αν όλα τα παιδιά της γης" και δημιουργούμε ένα ομαδικό κολάζ για τα δικαιώματα των παιδιών:



  • Χορεύουμε όλοι μαζί, πιασμένοι από χέρι:
  • Τα παιδιά συμπληρώνουν από το διαδίκτυο διάφορα φύλλα εργασίας:
  • Ακούμε σχετικά τραγούδια και παίζουμε πολλά διαδραστικά παιχνίδια:

https://wordwall.net/el/resource/28577774/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

  • Παρακολουθούμε την ταινία Umbrella. Βραζιλιάνικης παραγωγής, η «Ομπρέλα» είναι η πρώτη ταινία που υπογράφει το δίδυμο Helena Hilario και Mario Pece.

    Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του Τζόζεφ, ενός μικρού αγοριού που ζει σε ένα ορφανοτροφείο και ονειρεύεται να αποκτήσει μία κίτρινη ομπρέλα. Μέχρι που συναντά ένα μικρό κορίτσι που του ξυπνά μνήμες από το παρελθόν. «Η ταινία μας έκανε να αντικατοπτρίσουμε τη σημασία της κατανόησης, της παρατήρησης και της αντίλψης του διπλανού μας και να μην κρίνουμε χωρίς να γνωρίζουμε τα βιώματα που κρύβονται πίσω από τις ενέργειές τους», λέει η Hilario. (ΠΗΓΗ:https://www.infokids.cy/).

  • Τα παιδιά δημιουργούν ατομικά καραβάκια με πανί τα Δικαιώματά τους:

  • Ταξιδεύουμε με όλα τα παιδιά της γης, στη χώρα των Δικαιωμάτων:
Μέσα από ιστορίες, συζήτηση, δραστηριότητες και παιχνίδια τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αξίες όπως η ειρήνη, ο σεβασμός, η αγάπη, η υπευθυνότητα, η ευτυχία, η τιμιότητα, η ανεκτικότητα, και η απλότητα. Τα παιδιά αυξάνουν τις γνώσεις τους αλλά και αναπτύσσεται μέσα στην τάξη ένα κλίμα όπου όλοι νιώθουν σεβασμό, εκτίμηση, κατανόηση, αγάπη και ασφάλεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου