Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Θυμόμαστε το έπος του ΄40...

Πλησιάζουν οι μέρες για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, της γιορτής του ΌΧΙ και της Αγίας Σκέπης. Επιλέγουμε να επεξεργαστούμε με τα παιδιά το βιβλίο "Οι μεγάλοι παίζουν τον πόλεμο. Γιατί;" του Νικολάι Ποπώβ, εκδόσεις ΑΜΜΟΣ. Πρόκειται για ένα υπέροχο, αντιπολεμικό παραμύθι που πραγματικά σε ανατριχιάζει ο τόσο απλός τρόπος που περιγράφεται ο πόλεμος. Ένα παραμύθι για τους μεγάλους και όχι μόνο για τα παιδιά. Για τους μεγάλους που ξέχασαν να σκέφτονται με την καρδιά, γιατί τα παιδιά στην όλη ιστορία του πολέμου είναι θύματα και όχι θύτες:

  • Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται δύο χώρες, η Κοαξία που ήταν ειρηνική και τα ενωμένα Ποντικάτα που επιθυμούσαν τον πόλεμο. Τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους για το τι είναι πόλεμος και τι ειρήνη και αποτυπώνουν εικαστικά:

  • Μέσα από κατάλληλο εποπτικό υλικό, εξιστορούμε τα γεγονότα του΄40:
  • Κάνουμε δραματοποίηση, τραγουδάμε, ακούμε επετειακά τραγούδια και γνωρίζουμε τη Σοφία Βέμπο, την τραγουδίστρια της Νίκης.
  • Με αφορμή το βιβλίο "Το έπος του΄40", του Φίλιππου Μανδηλαρά, τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους "φιλμ" στην φωτογραφική τους κάμερα:





  • Στις 27 Οκτωβρίου, γιορτάζει η ελληνική σημαία γι' αυτό παρατηρούμε τα χρώματά της και εξηγούμε πως οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος». Τα χρώματα της σημαίας, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας και το λευκό των κυμάτων. Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.
  • Τα παιδιά κατασκευάζουν ελληνικές σημαίες:


  • Γνωρίζουμε σημαίες άλλων κρατών:
  • Κατασκευάζουμε ομαδική εργασία με Έλληνες φαντάρους:


Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας. 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου