Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

25η Μαρτίου 1821...

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα διπλής γιορτής. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στους Τούρκους, το 1821. Αρχίσαμε λοιπόν κι εμείς τις ετοιμασίες στο νηπιαγωγείο μας για τη γιορτούλα μας όπου τ'αγόρια μας θα αναπαραστήσουν τα γενναία κλεφτόπουλα και τα κορίτσια μας θα μιμηθούν τις ηρωικές Ναουσαίες, οι οποίες όπως οι Σουλιώτισσες, προτίμησαν την αιώνια Ελευθερία από την πικρή Σκλαβιά. Αποφασίσαμε με τα παιδιά ποιο ρόλο θα πάρει ο καθένας και μετά την οντισιόν αρχίσαμε τη δουλειά. Στολίσαμε την τάξη μας με σημαιούλες και φτιάξαμε και τις δικές μας με τετράγωνα και ορθογώνιες λωρίδες, που κόλλησαν τα παιδιά:




Διαβάσαμε την ιστορία "Ασπρογάλανο πανί" από το Ανθολόγιό μας, για να γνωρίσουμε καλύτερα τη σημαία μας:
Παρατηρήσαμε τις λωρίδες της ελληνικής σημαίες, τις μετρήσαμε και είδαμε ότι είναι εννιά: 5 μπλε και 4 άσπρες. Είναι εννιά όσες και οι συλλαβές της φράσης "Ελευθερία ή Θάνατος", η οποία ήταν η πολεμική ιαχή του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας. Διαβάσαμε το βιβλίο "Τα Ελληνάκια" της Ευγενίας Φακίνου και είδαμε εικόνες της επανάστασης του '21 από τα δύο τεύχη του "Αθάνατου 1821" του Στρατίκη:
Παρατηρήσαμε τις ενδυμασίες της εποχής και φτιάξαμε τον δικό μας τσολιά:
Τα παιδιά έκοψαν και έφτιαξαν τσολιάδες και ελληνοπούλες:




Μιλήσαμε για τους ήρωες, γνωστούς και άγνωστους, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Διαβάσαμε για τον Κανάρη και τον Κολοκοτρώνη:
Ακούσαμε το "Θούριο" του Ρήγα Φεραίου και φτιάξαμε μια σχετική εργασία:

Κάναμε αναπαράσταση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και αποδώσαμε εικαστικά την εικόνα που είδαμε:

Ας προσπαθούμε όλοι να γνωρίζουμε την Ιστορία μας και να μην την ξεχνάμε γιατί: "Λαός που ξεχνάει την Ιστορία του...είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει" και παύει να υπάρχει.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου