Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Διατροφής...συνέχεια

Συνεχίζοντας την ενασχόλησή μας με τη Διατροφή και την Καλή Υγεία, ακούμε τις συμβουλές του Μικρού Λύκου και μαθαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε Καλή Υγεία: "τρώμε από όλες τις τροφές με μέτρο", "η υπερβολή στο φαγητό λέγεται λαιμαργία", "το να τρως είναι ευχάριστο. Το να τρως σωστά είναι καλύτερο!", "για να έχουμε καλή υγεία, πρέπει να τρεφόμαστε σωστά και να γυμναζόμαστε":


Φτιάχνουμε καδράκια με το Δεκάλογο της Σωστής Διατροφής και τα στολίζουμε με διάφορα ζυμαρικά:





Μαθαίνουμε από πού μπορούμε να προμηθευτούμε διάφορες τροφές: από το σούπερ μάρκετ αγοράζουμε τα δημητριακά, απ' το μανάβικο αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά, από το φούρνο αγοράζουμε ψωμί και κουλουράκια, από το κρεοπωλείο αγοράζουμε κρέας ή κοτόπουλο. Δίνουμε στο τέλος ένα φύλλο εργασίας όπου τα παιδιά κάνουν αντιστοιχίσεις (μαθηματική έννοια) το προϊόν με το κατάστημα:

Κάνουμε και ομαδική εργασία:

Ολοκληρώνουμε το βιβλίο μας με τίτλο "Χτίζω σωστά εμένα" που περιέχει συμβουλές για υγιεινή διατροφή. Τα παιδιά κόβοντας εικόνες από περιοδικά, δημιούργησαν, ο καθένας, το δικό του βιβλιαράκι:

Βάφουμε ρύζι, νυχάκι κατά προτίμηση και καλαμπόκι ως εξής: βάζουμε το ρύζι μέσα σ' ένα βάζο με νερό, ρίχνουμε μέσα κομμάτια από γκοφρέ χαρτί όποιου χρώματος θέλουμε, αφήνουμε να περάσει τουλάχιστον 1 ώρα, το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να στεγνώσει και έτοιμο το χρωματιστό μας ρυζάκι που θα το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες εικαστικές δημιουργίες με την τεχνική του κολάζ. Τους σπόρους του καλαμποκιού τους αφήνουμε 1 ολόκληρη μέρα για τέλειο χρωματικό αποτέλεσμα.

καλαμπόκι βαμμένο:

 ρύζι βαμμένο:




Τη μέθοδο αυτή τη γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοί μας, είναι διαχρονική, αλλά εντυπωσιάζει πάντα τους μικρούς μας μαθητές και μας δίνει ένα πολύ όμορφο εικαστικό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε πως και το φαγητό μας θα πρέπει να είναι ένα "Έργο Τέχνης" όπου να κυριαρχούν πολλά και διάφορα χρώματα. Έτσι γίνεται πιο ελκυστικό για τα μικρά παιδιά και ίσως το δοκιμάσουν με περισσότερη ευκολία. Μία φέτα βρασμένου αυγού μπορεί να είναι ο ήλιος και οι ροδέλες καρότου οι ακτίνες του...πιο κάτω φέτες του τοστ κομμένες διαγώνια παριστάνουν δυο βουνά...Ένα μήλο μπορεί να κοπεί σε φέτες που έχουν σχήμα καρδιάς και το παιδί να το φάει χωρίς πίεση...Υπάρχουν εκατοντάδες ιδέες και στο Διαδίκτυο που μπορούν να κάνουν καλλιτέχνη και την κάθε μαμά:


Καλή Όρεξη!!! ( ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου