Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Μιλάμε για τη σπορά και...σπέρνουμε!

Ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας του οργώματος και της σποράς, γι' αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να γίνουμε μικροί γεωργοί και ν' αρχίσουμε τη δουλειά! Διαβάζουμε το βιβλίο: "Φυτρώνει, φυτρώνει ο σπόρος":
Βρίσκουμε γλαστράκια και τα παιδιά τα βάφουν όπως θέλουν :

Φυτεύουν σπόρους σιταριού, τους ποτίζουν και παρακολουθούν την εξέλιξή τους (μαθηματική έννοια):


Μαθαίνουμε ότι για να μεγαλώσουν τα σποράκια μας, χρειάζονται νερό- ήλιο- αέρα και φτιάχνει ο καθένας το δικό του βιβλίο με τίτλο: "τι χρειάζεται ένα φυτό για να μεγαλώσει". Κόβουμε αρχικά το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου σε σχήμα φύλλου. Συμπληρώνουμε τις σελίδες του (πάλι σε σχήμα φύλλου) αντιγράφοντας αυτά που χρειαστήκαμε για να "δημιουργηθεί" το φυτό μας :
Τραγουδάμε το τραγούδι: " Ο γεωργός πάει στον αγρό πρωί σαν  ξημερώσει...". Είναι ένα τραγούδι που μας λέει όλο τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο γεωργός από τη σπορά μέχρις ότου το σιτάρι γίνει ψωμί.
 Βλέπουμε και αγγίζουμε κι άλλους σπόρους και φτιάχνουμε ένα μικρό πίνακα αναφοράς:
Η όλη διαδικασία άρεσε πολύ στα παιδιά και το ενδιαφέρον  τους ήταν αμείωτο, αφού το μάθημά μας έγινε βιωματικά. Τα παιδιά παρατήρησαν, φύτεψαν, πότισαν, φρόντισαν τα φυτά τους και το αποτέλεσμα τα αποζημίωσε, αφού τα σποράκια σε τέσσερις μέρες άρχισαν να βγάζουν ρίζες και να μεγαλώνουν:


Βγαίνουμε στην αυλή του νηπιαγωγείου μας και παρατηρούμε το δέντρο μας του οποίου τα φύλλα έχουν ήδη κιτρινίσει. Εξηγούμε για την αλλαγή στη φύση τώρα που φθινοπώριασε. Μπορεί να μην  καταφέραμε να παίξουμε στην αυλή γιατί το χώμα ήταν βρεγμένο, αλλά μαζέψαμε φύλλα και φτιάξαμε μια ομαδική εργασία με σπόρους και φυσικά υλικά που μας άρεσε πολύ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου