Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

17 Νοέμβρη...γιορτή του Πολυτεχνείου


Δανειστήκαμε κάποια λόγια από τον πρόλογο του βιβλίου: " Μαμά, τι έγινε στο Πολυτεχνείο" της Μ.Καλογεράκη, για να ξεκινήσουμε την ανάρτησή μας για την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη: " Τα χρόνια περνούν και τα σημαντικά γεγονότα ξεχνιούνται. Όχι επειδή ο νους δε βαστά να τα θυμάται, μα επειδή ο σημερινός άνθρωπος θέλει να υποφέρει όλο και λιγότερο σωματικά και ψυχικά....χρέος μας είναι να ανασύρουμε από την ιστορία εικόνες που θα ξυπνήσουν μέσα μας αισθήματα δυνατά, όπως η αγάπη για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη".

Δεν σταθήκαμε λοιπόν τόσο στην εξιστόρηση των γεγονότων του Πολυτεχνείου, αλλά στόχος μας ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά, όσο μπορούν, το σκοπό για τον οποίο αγωνίστηκαν οι φοιτητές τότε. Για την επικράτηση της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.

     
  • Φτιάχνουμε με τα παιδιά τα "κλειδιά" της Δημοκρατίας: Ελευθερία, Διάλογος, Δικαιοσύνη, Σεβασμός, Συμμετοχή, Παιδεία, ( την ιδέα τη δανειστήκαμε από το διαδίκτυο):





  • Διαβάζουμε την "Ντενεκεδούπολη" και συζητάμε για τον κακό αρχηγό, τον Λαδένιο, που έκανε ό,τι ήθελε και όλο έτρωγε και έδινε διαταγές!!! Τα ντενεκεδάκια δεν ήταν ευτυχισμένα. Δεν ήταν ελεύθερα.
  • Με αφορμή το βιβλίο αυτό τα παιδιά λένε τη γνώμη τους για το πώς θέλουνε να είναι η πολιτεία τους ώστε να ζούνε ευτυχισμένα:



  • Τοποθετούμε με τα παιδιά το εποπτικό υλικό μας και ξεχωρίζουμε σε αυτό τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το σύνθημα ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τα παιδιά το αντιγράφουν σε διάφορα φύλλα εργασίας που δίνουμε:

  • Ακούμε σχετικά τραγούδια και φτιάχνουμε σε Εικονόλεξο το: " Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο" το οποίο και μαθαίνουμε:


  • Μια που ασχολούμαστε και με τα σχήματα αυτό τον καιρό, μελετάμε λίγο το κτίριο του Πολυτεχνείου, τα παιδιά διακρίνουν κάποια σχήματα σ' αυτό,κατασκευάζουν με το οικοδομικό υλικό παρόμοια κτίρια:



  •  και τέλος αποφασίζουμε να κόψουμε ένα τρίγωνο για το πάνω μέρος και ορθογώνια για τις κολώνες και τα σκαλιά και έτοιμη η εργασία μας:








1 σχόλιο: