Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Διπλή γιορτή...

Σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου κι εμείς ξεκινήσαμε τις ετοιμασίες μας με στολισμό του σχολείου μας, με διάβασμα σχετικών βιβλίων, με εικαστικές δημιουργίες και πρόβες για το θεατρικό μας. Για το φετινή γιορτή μας αποφασίσαμε να αναπαραστήσουν τα παιδιά κάποιους από τους γνωστούς ήρωες της επανάστασης του 1821. Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων. 
  • Τα παιδιά φτιάχνουν με την τεχνική του κολάζ σημαίες:

Η συγκεκριμένη σημαία ήταν των Φρουρίων και των Ταγμάτων Πεζικού, σύμφωνα με το διάταγμα 540 της 15ης Μαρτίου 1822. Μέχρι το 1978 ήταν και η επίσημη σημαία της Ελλάδας. Προστέθηκε το στέμμα κατά τις περιόδους 1833-1924 και 1935-1967.
  • Κατασκευάζουν επίσης ένα διακοσμητικό καδράκι από πλαστικά πιάτα μιας χρήσης:


  • Γνωρίζουμε καλύτερα κάποιους από τους αγωνιστές του 1821, μιας και θα τους υποδυθούν τα νήπιά μας:

  • Τα παιδιά χρωματίζουν την εικόνα του Ευαγγελισμού και δημιουργούν ένα καδράκι:

  • Τέλος, λέμε ΟΧΙ στον πόλεμο μεταξύ των λαών και των ανθρώπων, αλλά ΝΑΙ στην ειρήνη....και τη ζωγραφίζουμε:



                                                  Χρόνια Πολλά!!!

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Μιλάμε για τη Σαρακοστή...

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή των 40 ημερών νηστείας πριν το Πάσχα. Το όνομά της συμβολίζει το σωματικό και πνευματικό "καθαρισμό" των ανθρώπων, καθώς ξεκινά με αυστηρή νηστεία και καθαρισμό των σκευών της κουζίνας από υπολείμματα κρέατος. Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μία από τις σημαντικότερες περιόδους για τους Έλληνες και φυσικά συνοδεύεται από πολλά έθιμα. Ένα από αυτά είναι η Κυρά Σαρακοστή, ένα ιδιότυπο ημερολόγιο, με το οποίο μετράμε τις εβδομάδες της σαρακοστιανής περιόδου. 
  • Πιστοί λοιπόν στα έθιμά μας, φτιάξαμε με τα παιδιά τη δική μας Σαρακοστή από χαρτί. Το συγκεκριμένο σχέδιο το δανειστήκαμε από το διαδίκτυο:



  • Βάλαμε και στον πίνακά μας την Κυρά Σαρακοστή όπου κάθε Παρασκευή θα κόβουμε ένα ποδαράκι ώσπου να έρθει το Πάσχα. Η Κυρά Σαρακοστή φοράει τσεμπέρι στα μαλλιά, έχει χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, φοράει σταυρό στο κεφάλι γιατί είναι καλή χριστιανή και έχει 7 πόδια όσες είναι και οι εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα ως την Κυριακή του Πάσχα. Στα παλιά χρόνια το τελευταίο πόδι το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο, το τοποθετούσαν μέσα σε ένα ξερό σύκο και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός!:
  • Επεξεργαστήκαμε το έργο τέχνης του Σπύρου Βασιλείου "Το Σαρακοστιανό τραπέζι" και τα παιδιά προσπάθησαν να το προσεγγίσουν εικαστικά με την τεχνική του κολάζ. Κόβουνε από περιοδικά νηστίσιμα φαγητά και τα κολλάνε σε φύλλο εργασίας που φτιάξαμε:




Και όλα αυτά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι...Καλή Σαρακοστή!!!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Αποκριά και μεταμφιέσεις...

Εκτός από τη μεταμφίεσή μας σε μικρούς Ινδιάνους, αποφασίσαμε με τα παιδιά να δημιουργήσουμε απλές, αλλά όμορφες μάσκες και καπέλα για τις Αποκριές. Γιατί η Αποκριά μπορεί να μας προετοιμάζει για τον ερχομό της Σαρακοστής και της νηστείας για το Πάσχα, αλλά για τα μικρά παιδιά είναι περίοδος ξενοιασιάς, γλεντιού και μεταμφιέσεων. 

  • Τα παιδιά με κανσόν, πούλιες και χρωματιστά φτερά, φτιάχνουν μάσκες και γίνονται εξωτικά πουλιά:

  • Διαβάζουμε το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή "ο Αρλεκίνος" και τα παιδιά φτιάχνουν καπέλα αρλεκίνου:

  • Ο φετινός μας χαρταετός γίνεται με κηρομπογιές και χάραγμα. Τα παιδιά κόβουν ένα άσπρο χαρτόνι σε σχήμα ρόμβου. Μετά ζωγραφίζουν με λαμπερά χρώματα και κηρομπογιές λωρίδες και καλύπτουν όλο το ρόμβο. Από πάνω περνάνε  με μαύρη κηρομπογιά. Τέλος με οδοντογλυφίδα ή στυλό που δεν γράφει πια, χαράζουν ό, τι σχέδια θέλουν:



Την τεχνική την πήραμε από το βιβλίο "Τα παιδιά δημιουργούν και εκφράζονται" της Βίβιαν Δημητράτου:
Η τεχνική αυτή μαγεύει τα παιδιά, γιατί δεν ξέρουν από πριν πώς θα βγουν τα σχέδιά τους. Αν χαράξουν μία πεταλούδα, το ένα φτερό μπορεί να είναι σιέλ, μοβ, ροζ, το άλλο κίτρινο και βυσσινί! Τα πέταλα των λουλουδιών έχουν άλλο χρώμα το καθένα! Η βροχή γίνεται τιρκουάζ, πορτοκαλί, άσπρη! Ο χαρταετός μας γίνεται μικρός, ώστε να μην κουραστούν τα παιδιά με την προεργασία. Φροντίζουμε να χαραχτούν πολλά σχέδια, ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα πολύχρωμα σχέδια και στο φόντο.
Καλή Αποκριά σε όλους!!!

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Μάρτης και χελιδονίσματα...

Ήρθε ο Μάρτης, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης κι εμείς φορέσαμε τους μάρτες μας για να μη μας "κάψει ο ήλιος", όπως έλεγαν οι γονείς μας και συνεχίζουμε κι εμείς να λέμε στα παιδιά μας. Καλό μήνα σε όλους μας!!!Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, τη «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα. Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα. Τη «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά.
Τα παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών.  
Έτσι κι εμείς, ακολουθώντας την παράδοση, φτιάξαμε σήμερα τη χελιδόνα μας από χαρτί και μάθαμε ένα μικρό ποιηματάκι:
Χελιδόνι μου γοργό
που 'ρθες απ' την έρημο
τι καλά μας έφερες;
Την υγεία, τη χαρά 
και τα κόκκινα τ' αυγά!

Καλό μήνα !!!