Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Μιλάμε για τη Σαρακοστή...

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή των 40 ημερών νηστείας πριν το Πάσχα. Το όνομά της συμβολίζει το σωματικό και πνευματικό "καθαρισμό" των ανθρώπων, καθώς ξεκινά με αυστηρή νηστεία και καθαρισμό των σκευών της κουζίνας από υπολείμματα κρέατος. Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μία από τις σημαντικότερες περιόδους για τους Έλληνες και φυσικά συνοδεύεται από πολλά έθιμα. Ένα από αυτά είναι η Κυρά Σαρακοστή, ένα ιδιότυπο ημερολόγιο, με το οποίο μετράμε τις εβδομάδες της σαρακοστιανής περιόδου. 
  • Πιστοί λοιπόν στα έθιμά μας, φτιάξαμε με τα παιδιά τη δική μας Σαρακοστή από χαρτί. Το συγκεκριμένο σχέδιο το δανειστήκαμε από το διαδίκτυο:



  • Βάλαμε και στον πίνακά μας την Κυρά Σαρακοστή όπου κάθε Παρασκευή θα κόβουμε ένα ποδαράκι ώσπου να έρθει το Πάσχα. Η Κυρά Σαρακοστή φοράει τσεμπέρι στα μαλλιά, έχει χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, φοράει σταυρό στο κεφάλι γιατί είναι καλή χριστιανή και έχει 7 πόδια όσες είναι και οι εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα ως την Κυριακή του Πάσχα. Στα παλιά χρόνια το τελευταίο πόδι το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο, το τοποθετούσαν μέσα σε ένα ξερό σύκο και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός!:
  • Επεξεργαστήκαμε το έργο τέχνης του Σπύρου Βασιλείου "Το Σαρακοστιανό τραπέζι" και τα παιδιά προσπάθησαν να το προσεγγίσουν εικαστικά με την τεχνική του κολάζ. Κόβουνε από περιοδικά νηστίσιμα φαγητά και τα κολλάνε σε φύλλο εργασίας που φτιάξαμε:




Και όλα αυτά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι...Καλή Σαρακοστή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου