Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Μιλάμε για τη Δημοκρατία...

 Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, τοποθετούμε εποπτικό υλικό στο πίνακά μας , που αφορά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου 1973, χωρίς να σταθούμε τόσο στην εξιστόρηση των γεγονότων εκείνων:

  • Στόχος μας είναι να καταλάβουν οι μαθητές μας τη σημασία της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, του "έχω δικαίωμα να λέω τη γνώμη μου", "πρέπει να συνεργάζομαι", "πρέπει να σέβομαι τη γνώμη του άλλου", "είμαι ελεύθερος να κάνω ό, τι θέλω χωρίς όμως να καταπατώ την ελευθερία των άλλων". Ο τρόπος οργάνωσης της σχολικής ζωής και το δημοκρατικό παιδαγωγικό κλίμα που δημιουργείται στην τάξη κάνει τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με την αξία της Δημοκρατίας από πολύ νωρίς.
  • Φέτος διαβάζουμε την "Ντενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου:
  • Τα παιδιά εκφράζουν την άποψή τους για το Λαδένιο, τον κακό αρχηγό που ήθελε να κυβερνήσει την Ντενεκεδούπολη, χωρίς να ρωτήσει κανέναν!!! Μιλάμε για τη Δημοκρατία και καταγράφουμε τις απόψεις των παιδιών:
  • Με την τεχνική του κολάζ, τα παιδιά δημιουργούν μια κατασκευή κολλώντας κομμάτια εφημερίδας και γράφουν το σύνθημα: "ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ":


  • Μαθαίνουμε με τη βοήθεια εικονόλεξου και τραγουδάμε το τραγούδι "Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο":

" Τα χρόνια περνούν και τα σημαντικά γεγονότα ξεχνιούνται. Όχι επειδή ο νους δε βαστά να τα θυμάται, μα επειδή ο σημερινός άνθρωπος θέλει να υποφέρει όλο και λιγότερο σωματικά και ψυχικά....χρέος μας είναι να ανασύρουμε από την ιστορία εικόνες που θα ξυπνήσουν μέσα μας αισθήματα δυνατά, όπως η αγάπη για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη"(Μ.Καλογεράκη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου