Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Δεν πετώ...ξαναχρησιμοποιώ!

Φέτος αποφασίζουμε να υλοποιήσουμε δράσεις για να ευαισθητοποιήσουμε τους μικρούς μας μαθητές πάνω στο θέμα της Ανακύκλωσης. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς τα οργανικά μας σκουπίδια είναι πολύ πιο λίγα από όσα μαζεύουμε για ανακύκλωση. 

  • Ξεκινάμε με ένα ερωτηματολόγιο, που μοιράστηκε στους γονείς, για να δούμε κατά πόσο γνωρίζουν τι είναι η ανακύκλωση και αν κάνουν ανακύκλωση. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αφού ένα μικρό ποσοστό δεν γνωρίζει και άρα δεν κάνει ανακύκλωση στο σπίτι. 
  • Οργανώνουμε το εποπτικό μας υλικό, που δανειστήκαμε από το διαδίκτυο και το επεξεργαζόμαστε με τους μαθητές μας:
  • Στο σχολείο μας ήδη κάνουμε ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, μπαταριών και συλλογή καπακιών, οπότε τα παιδιά γνωρίζουν πως τα σκουπίδια δεν είναι όλα σκουπίδια. Κάποια ανακυκλώνονται:
  • Μαθαίνουμε τα σήματα της ανακύκλωσης:

  • Ξεχωρίζουμε συσκευασίες που ανακυκλώνονται:




  • Πηγαίνουμε στον κάδο ανακύκλωσης της γειτονιάς του νηπιαγωγείου μας και πετάμε ό,τι ανακυκλώνεται:




  • Διαβάζουμε το βιβλίο "Στων σκουπιδιών τη γειτονιά, έναν καιρό και μια φορά...", των Ακριβή Λαζαρίνη και Ελισάβετ Σπύρου. Η ιστορία διαπραγματεύεται την ανακύκλωση και οι ήρωες είναι οι κάτοικοι των κάδων: κονσέρβες, κουτιά, μπουκάλια, μια διαβασμένη (κυριολεκτικά και μεταφορικά εφημερίδα που πληροφορεί την ομήγυρη για τις τελευταίες εξελίξεις και φυσικά ο Φαγανοσκουπίδης (παραδοσιακός πράσινος κάδος σκουπιδιών) και η Ανακυκλωκαδούλα (μπλε κάδος ανακύκλωσης):
  • Φτιάχνουμε επιτραπέζια παιχνίδια για την ανακύκλωση και το ενδιαφέρον των παιδιών για να τα παίξουν είναι στα ύψη! Στο παρακάτω παιχνίδι έχουμε πλαστικοποιήσει σε καρτελίτσες υλικά που ανακυκλώνονται και άλλα που είναι σκουπίδια. Τα παιδιά με τη βοήθεια ζαριού, τοποθετούν σε ανάλογο κάδο τις καρτέλες. Νικητής είναι αυτός που θα τοποθετήσει πρώτος τις κάρτες του:



Τα εικονίδια για τα υλικά και το ζάρι τα δανειστήκαμε από το διαδίκτυο:




Στο δεύτερο επιτραπέζιο, τα παιδιά προσπαθούν να φτάσουν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης και νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος. Για πιόνια χρησιμοποιούμε πλαστικά καπάκια:

  • Τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα επιτραπέζια παιχνίδια, έτσι δείχνουμε ακόμη ένα:
  • Επεξεργαζόμαστε τη Βαλίτσα της Ανακύκλωσης, όπου υπάρχουν βιβλιαράκια φτιαγμένα με ανακυκλωμένο χαρτί και ένα σουβέρ από ανακυκλωμένα πλαστικά:


             

             
  • Δημιουργούμε ένα μικρό Εργοστάσιο Ανακύκλωσης στο Νηπιαγωγείο μας και φτιάχνουμε το δικό μας ανακυκλωμένο χαρτί από εφημερίδες. Τα σύνεργά μας είναι εφημερίδες, ένα μπλέντερ και τελάρα με σήτα για να βάλουμε το πολτοποιημένο χαρτί. Αρχικά σχίζουμε εφημερίδες σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε έναν κουβά με νερό για να μουλιάσουν καλά-καλά για μία ολόκληρη μέρα:
Κατόπιν, αλέθουμε στο μπλέντερ μας τα βρεγμένα κομμάτια ώσπου να γίνουν πολτός. Τοποθετούμε τον πολτό στα τελάρα, τον στρώνουμε καλά-καλά και περιμένουμε λίγες μέρες για να στεγνώσει:





Όταν στεγνώσει, μπορούμε να το κόψουμε και να το επεξεργαστούμε όπως θέλουμε:
Σε όλη τη διαδικασία κατασκευής του δικού μας χαρτιού, πρέπει να πούμε πως όλα τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό. Θεωρούμε ότι Ανακύκλωση και Ποιότητα Ζωής πάνε μαζί, γι' αυτό είμαστε περήφανες που οι μαθητές μας μπορεί ακόμη να μην καταννοούν πλήρως το ΓΙΑΤΙ, αλλά ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ το ΠΩΣ να κάνουν ανακύκλωση!!! 
  • Λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, δεν μπορούσαμε παρά να φτιάξουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από ανακυκλώσιμα υλικά. Κόβουμε πλαστικά μπουκάλια κοντά στον πάτο και τα παιδιά τα χρωματίζουν. Για στήριγμα τοποθετούμε βαμμένα ρολά από χαρτί κουζίνας και στην κορυφή βάζουμε το αστέρι, που φέτος φτιάξαμε με το δικό μας ανακυκλωμένο χαρτί:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου