Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Μιλάμε για τα χρώματα...

Η αισθητική αγωγή στο νέο αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δεν περιορίζεται στην επιδεξιότητα, δηλαδή πώς θα μάθουν τα παιδιά να ζωγραφίζουν. Έχει πολυεδρική αξία αφού παράλληλα με τον αισθητικό, καλλιεργούμε κι άλλους τομείς ανάπτυξης του παιδιού όπως: ΓΛΩΣΣΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΦΑΝΤΑΣΙΑ.
Αρχίσαμε λοιπόν να μαθαίνουμε τα Χρώματα μέσα από πολλές, διαφορετικές δραστηριότητες. Τα διαχρονικά και υπέροχα, κατά τη γνώμη μας, τραγούδια της Κατερίνας Γιαννίκου, ο Έκτορας το αρκουδάκι και ο πολυτάλαντος ποιητής, παιδαγωγός, συγγραφέας και πολλά άλλα, Γιώργος Μαρίνος, θα μας βοηθήσουν φέτος να γνωρίσουμε τα Χρώματα:


Δείχνουμε το χρώμα, το ονομάζουμε και το γράφουμε μαζί με τα νήπια. Βρίσκουμε αντικείμενα που έχουν το χρώμα που κάθε φορά μαθαίνουμε και τα ομαδοποιούμε (μαθηματική έννοια). Κάνουμε ανάλυση του ποιήματος και έτσι τα παιδιά μαθαίνουν άγνωστες λέξεις, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους. Δίπλα σε κάθε ποίημα ζωγραφίζουμε ή κάνουμε κολάζ με το χρώμα που μαθαίνουμε και το κυριότερο...διασκεδάζουμε πολύ!!!

Αναλύοντας τα ποιήματα, οι μαθητές μας καταλαβαίνουν εικόνες που δίνει ο ποιητής με τα λόγια και δραματοποιούν (θεατρική τέχνη) το μελοποιημένο ποίημα που κάθε φορά ακούμε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου