Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ανακύκλωση...

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος υλοποιούμε δράσεις ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους μικρούς μαθητές μας πάνω στο θέμα της Ανακύκλωσης. Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε πλαστικά καπάκια που καταλήγουν στο Σύλλογο Παραπληγικών και κινητικά Αναπήρων Ν.Πέλλας, με σκοπό την ανταλλαγή τους, για την προμήθεια αναπηρικών καροτσιών. Σε συνεργασία επίσης με την εταιρία Α.Φ.Η.Σ., συλλέγουμε άδειες, φορητές, ηλεκτρικές στήλες, κοινώς μπαταρίες, με σκοπό την ανακύκλωσή τους για το καλό όλων μας! Γνωρίζουμε την ανακύκλωση μέσα από διάφορες διαθεματικές δραστηριότητες:

Συζητάμε, μαθαίνουμε και ξεχωρίζουμε συσκευασίες:

 Όσες ανακυκλώνονται τις πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης του σχολείου μας:
Στη συνέχεια πετάμε ό,τι ανακυκλώνεται, στον κάδο ανακύκλωσης της γειτονιάς του σχολείου:
Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κι ένα μικρό Εργοστάσιο Ανακύκλωσης στο Νηπιαγωγείο μας όπου θα φτιάξουμε το δικό μας ανακυκλωμένο χαρτί από εφημερίδες. Να τα σύνεργά μας: εφημερίδες, ένα μπλέντερ και τελάρα με σήτα για να βάλουμε το πολτοποιημένο χαρτί:

Αρχικά σχίζουμε εφημερίδες σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε έναν κουβά με νερό για να μουλιάσουν καλά-καλά για μία ολόκληρη μέρα:

Κατόπιν, αλέθουμε στο μπλέντερ μας τα βρεγμένα κομμάτια ώσπου να γίνουν πολτός. Τοποθετούμε τον πολτό στα τελάρα, τον στρώνουμε καλά-καλά και περιμένουμε λίγες μέρες για να στεγνώσει:

Έχει στεγνώσει και μπορούμε να το κόψουμε και να το επεξεργαστούμε όπως θέλουμε:

Έτοιμο λοιπόν το χαρτάκι μας!!! Έχουμε κάτι στο νου μας για το τι θα το κάνουμε...αλλά το κρατάμε για έκπληξη! Σε όλη τη διαδικασία κατασκευής του δικού μας χαρτιού, πρέπει να πούμε πως όλα τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό. Αλέσαμε όμως μπόλικες εφημερίδες, με αποτέλεσμα το μπλέντερ μας να καταστραφεί!!! Δεν μας πειράζει καθόλου, γιατί είναι μια ευκαιρία να το ανακυκλώσουμε κι αυτό σε ειδικό κάδο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών! Θεωρούμε ότι Ανακύκλωση και Ποιότητα Ζωής πάνε μαζί, γι' αυτό είμαστε περήφανες που οι μαθητές μας μπορεί ακόμη να μην καταννοούν πλήρως το ΓΙΑΤΙ, αλλά ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ το ΠΩΣ να κάνουν ανακύκλωση!!! 

1 σχόλιο: